share the roadPeste 120 de elevi din Iaşi au învățat, pe bani europeni, regulile minimale de siguranţă rutieră. Copiii au participat la un Atelier de siguranţă rutieră și au primit sfaturi de la agentul-şef adjunct Alin Gherghel, din Compartimentul de Analiză şi prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi.

Atelierul de siguranţă rutieră a fost oferit copiilor din zece şcoli din Iaşi în cadrul proiectului transfrontalier „Share the road! – Youth Learn Road Safety Skills” finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013. Unul din obiectivele acestui proiect este familiarizarea elevilor cu regulile de circulaţie, traversarea corectă a străzii şi purtarea centurii de siguranţă.

Galerie foto

Elevă a Colegiului Richard Wurmbrand din Iaşi, Lia are doar 10 ani şi cunoaşte deja  semnele de circulaţie. Ea a vrut să ştie dacă poate veni cu bicicletă la şcoală. „Trebuie să ştiţi că legislaţia rutieră permite să mergi cu bicicleta pe drumurile publice abia după vârsta de 14 ani. E important să ştiţi acest lucru. La fel de important este să ştiţi că pentru a conduce un moped aveţi nevoie de permis”, i-a atenţionat pe copii agentul-şef adjunct Alin Gherghel.

 

Poliţistul a insistat, în special, pe regulile de traversare a străzii şi a explicat cum se poate circula pe drumurile publice care nu sunt prevăzute cu trotuare. “Vine vacanţa, şi mulţi dintre voi veţi merge la ţară, la bunici. Acolo sunt multe drumuri fără trotuare, şi trebuie să ştiţi cum să circulaţi. Cel mai bine este să mergi pe partea stângă a drumului, ca să poţi vedea maşinile care vin spre tine. Dacă mergi pe dreapta drumului, maşinile vin din spatele tău şi nu le poţi vedea”, i-a sfătuit specialistul pe elevii prezenţi.

 

În perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, Fundaţia Filocalia implementează proiectul „Share the road! – Youth Learn Road Safety Skills” în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană, Asociaţia obştească „Centrul Iniţiativelor Private” şi Youth public organization “New European Generation”. Proiectul, cu o durată de 12 luni, este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, cu suma de 124,045.97 euro și este cofinanțat de Fundația Filocalia, Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană Asociaţia obştească „Centrul Iniţiativelor Private” şi de către Youth public organization “New European Generation” cu suma 13,859.49 euro.

 

România se află pe locul doi în topul ţărilor cu cel mai mare număr de decese cauzate de accidente rutiere, în rândul copiilor mai mici de 15 ani. Acest proiect îşi propune conştientizarea copiilor şi adulţilor cu privire la importanţa cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie rutieră în vederea reducerii numărului de accidente în care sunt implicaţi copiii şi tinerii”, a declarat Mara Vichiriuc, managerul proiectului.

5 reguli de circulaţie pe care trebuie să le ştie un copil

  1. Traversează strada doar prin locurile permise
  2. Circulă doar pe partea stângă a şoselei, atunci când nu există trotuar
  3. Când eşti în maşină, poartă întotdeauna centura de siguranţă!
  4. Dacă ai mai puţin de 14 ani, poţi sta în maşină doar pe bancheta din spate
  5. Coboară din maşină doar pe partea trotuarului

Comments are closed